Elio Pelzers reisjournalist en communicatieadviseur

Elio Pelzers

Schrijven, reizen, ontdekken. Een onafscheidelijk trio. De wereld vangen in woorden en foto's. Van Spitsbergen tot Zuid-Afrika, van het noordelijke drijfijs tot aan Kaap de Goede Hoop. 
Maar ook in Nederland en vlak over de grens. Van het eenzame Nieuwe Statenzijl in onze noordoosthoek tot aan het drukke Drielandenpunt in het toeristische zuidoosten. Van het Land van Herve -Bourgondisch Wallonië- tot aan het adembenemende wijnrijke Duitse Ahrtal.

Reisboeken

Over Elio Pelzers

In één van de slaapkamers van mijn grootmoeders huis stond een grote secretaire. Hierin ontdekte ik als klein jongetje een Kingatlas en een boek over Europa met spaarplaatjes, waarop mensen in nationale klederdracht stonden. Als kind vroeg ik de mensen het hemd van het lijf over verre landen. Hoe meer ik vroeg, hoe verder weg ze kwamen te liggen. Mijn reislust was geboren.
Ik (1959) ben freelance reisjournalist. Verder werk ik als communicatieadviseur bij het Gelders Archief en fondsenwerver voor mijn projecten. Tussen en na mijn studies (onder ander Lerarenopleiding biologie en aardrijkskunde, Archiefschool, ISW Journalistiek, NIMA/SRM Communicatie C) werkte ik onder andere in India en Zwitserland en bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. Mijn belangstelling voor geschiedenis bracht mij in het archiefwezen. Hier heb ik me enige jaren bezig gehouden met het veiligstellen van het ‘groene’ culturele erfgoed: archieven van natuurbeschermingsorganisaties. Verder ben ik redacteur (geweest) van onder andere het vaktijdschrift Archos Magazine, het erfgoedtijdschrift Gelders Erfgoed en MijnGelderland. Ik gaf meer dan tien jaar les bij beroepsopleidingen in Amsterdam, Den Haag en Nijmegen, onder meer in archief- en communicatievakken.

Ik publiceer regelmatig over reisbestemmingen, natuur, cultuur en geschiedenis in allerlei media. Reizen blijft voor mij een grote fascinatie. Onbekende, opmerkelijke of onbeminde uithoeken trekken me, vooral ook dicht bij huis. In mijn reisgidsen komt regelmatig de relatie tussen Nederland en het land van bestemming terug. In Groenland zocht ik naar Nederlandse namen in het telefoonboek. In Tessin volgde ik het spoor van naar Nederland geëmigreerde schoorsteenvegers. Ik ben een speurneus, altijd op zoek naar nieuwigheden en het onbekende.